maandag 9 januari 2012

Vietnam: verkeer als topattractie

Vanuit Singapore ben je binnen een paar uur op de meest fantastische vakantiebestemmingen, waar we dus volop gebruik van maken. Deze kerstvakantie stond Vietnam op het programma, waar we in het noorden begonnen, in de hoofdstad Hanoi.
straathandel
smalle straatjes met brommers
Vietnam is echt Azie, met mensen met rijsthoeden op hun hoofd en enorme rijstvelden. Het is ook een land dat zich in twintig jaar tijd stormachtig heeft ontwikkeld en met een hele jonge bevolking die hard werkt en bijzonder ondernemend is. Doordat ontwikkelingen zo snel zijn gegaan, lopen ze in een aantal dingen hopeloos achter, waarvan het verkeer wel het opvallendst is. Hanoi is een grote stad, met 10 miljoen mensen, die bijna allemaal in laagbouw wonen, vaak niet veel meer dan een veredeld hutje met golfplaten dak. Openbaar vervoer is er nauwelijks en veel straten zijn erg smal, zodat iedere Vietnamees brommer of scooter rijdt (dus miljoenen brommers in 1 stad).
heeeel veel brommers
Verkeersregels zijn er blijkbaar wel, maar worden niet actief toegepast. Het voornaamste middel om vooruit te komen in de chaos is de toeter, die constant wordt gebruikt. In de straten zijn wel stoepen, maar die staan helemaal vol met geparkeerde brommers, zodat je overal op straat moet lopen, met luid toeterende brommers om je heen. Het oversteken van de weg is een heel bijzondere ervaring; omdat het verkeer nooit ophoudt, moet je gewoon gaan lopen, waarna iedereen (uiteraard vaak luid toeterend) om je heen rijdt. Pim vergeleek het met snorkelen in een school met vissen: ze zijn overal om je heen, maar raken je nooit aan!
Perfume Pagoda
tempel in de druipsteengrot

prachtige tempels

Als je eenmaal van de eerste schrik bent bekomen is het echt wel een leuke stad, met ontzettend vriendelijke mensen, die wel alles aan je willen verkopen... Vanuit Hanoi hebben we nog een paar mooie excursie gemaakt, naar de Parfumpagoda (in een prachtige druipsteengrot) en naar Halong Bay, waar we op een superdeluxe Jonk twee dagen en een nacht hebben rondgevaren tussen de mooiste bizar gevormde eilandjes. Helaas was het een beetje mistig en erg bewolkt, waardoor het zicht niet optimaal was, maar het was zo al fantastisch!
sprookjesachtig mooi
heerlijk gegeten, maar vraag niet wat voor beest...
Plaatje, toch?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten