woensdag 22 juni 2011

Na regen komt zonneschijn

Wij vinden in Nederland dat we behoorlijk gewend zijn aan regen. Nu we hier zijn valt het regenweer in Nederland eigenlijk best mee. Hier regent het gemiddeld vier van de zeven dagen per week (en we zitten nog niet in de regentijd…). Meestal gaan de regenbuien hier gepaard met flink onweer; op elk gebouw staat daarom wel een bliksemafleider. De regenbuien duren meestal niet lang, ongeveer een half uur, maar het komt dan echt met bakken uit de hemel; vaak is de overkant van de straat niet meer te zien door het regengordijn. Een paraplu helpt dan nauwelijks meer en leren schoenen kun je na een wandeling door zo’n bui ook vaak weggooien. Doorgewinterde locals hebben daarom vaak een paar plastic slippers bij zich, waarmee ze dan door de straten waden, of je loopt gewoon op je blote voeten.
zwemmen in de regen is ook leuk
Heel veel mensen in Singapore hebben geen auto, maar gebruiken taxi’s en openbaar vervoer. Als het regent is er alleen geen taxi te krijgen, zodat we heel blij zijn met onze auto… Bijna alle terrassen zijn overdekt tegen zon én regen en je kan de meeste winkels bereiken, via parkeergarages en liften, zonder dat je naar buiten hoeft. Ook lopen langs de staten metersdiepe goten, die het water kunnen afvoeren. Ze hebben zich dus behoorlijk aangepast.
schuilplaats voor motoren langs de snelweg


Maar soms gaat het ook hier fout. Twee weken geleden begon het op zondag te regenen; niets aparts, alleen duurde deze bui wel erg lang, zo’n 6 uur en constant héééél hard. Wij zitten gelukkig bovenop een heuvel en zagen wel flinke stromen over de paden en het gras naar beneden lopen, maar hadden niet echt in de gaten dat dit toch wel abnormaal was. Ardy moest naar het vliegveld en probeerde een taxi te bemachtigen, wat uiteraard niet lukte. Toen wij hem daarom even brachten naar het vliegveld was de bui inmiddels over en zagen we nog wel wat modder liggen, maar leek er nog niet veel aan de hand te zijn.


Bukit Timah/Dunearn Road; in het midden de goot

Op het nieuws zagen we later dat er complete wegen overstroomd waren en dat het water in een winkelcentrum op Orchard Road tot kniehoogte stond, waarbij het water als een waterval van de roltrappen was afgestroomd. Ook Dunearn Road en Bukit Timah Road, waarop onze straat uitkomt, waren helemaal ondergelopen. Een moeder van school vertelde later dat zij daar in de file had gestaan, terwijl het water steeds verder steeg en auto’s om haar heen begonnen te drijven. Gelukkig was de motor van haar auto niet afgeslagen en was het water net niet in de auto gelopen, zodat ze zonder schade (wel een uur later) toch thuiskwam. Maar ook na deze regenbui brak de zon weer door; het is toch anders om in een regenbui te zitten met 30 graden dan met 10….
gek hè, dat er geen taxi kwam?!


1 opmerking:

  1. Hallo allemaal,

    Wat leuk om te lezen hoe jullie je langzaam aan aan het settelen zijn. De verhalen doen mij ook weer terug verlangen naar de tropen. Helaas zijn het dit jaar Zwitserse bergen + mogelijk een tripje Savognin in de zomer. Ik heb Karel nog niet kunnen overtuigen dat het heel zinvol is om dit jaar al op logeerkameronderzoek te gaan bij jullie en in Hanoi bij Karin zijn nichtje. Via Dees had ik al gehoord dat het allemaal goed gaat. Graag houd ik bij hoe het met jullie verloopt, dus ik kijk al weer uit naar het volgende bericht. Het verhaal van Ben is erg mooi. Hoe bijzonder als je zo in het leven kunt staan en anderen laat zien hoe het ook kan en wat fijn dat hij kon komen.

    Een heel goede tijd toegewenst en tot mails!

    Siska en Karel

    BeantwoordenVerwijderen