zondag 25 september 2011

Formule1 met oordoppen

Afgelopen weekend had Singapore weer een uniek evenement: de enige grandprix-formule1 race by night. Belangrijkste reden was ongetwijfeld dat het daardoor live op de normale tijd in Europa kon worden uitgezonden, maar het was zo ook te verkopen als een enige-in-de-wereld-event, waar ze hier dol op zijn. Op vrijdagavond werd er getraind, op zaterdag vonden de kwalificaties plaats en op zondag de echte race.
klaar voor de start

Erwin en Lenny hadden hun vakantie zó uitgemikt dat ze hier waren tijdens de race, wat erg gezellig was. Ook werden we zó ook van deskundig commentaar en uitleg voorzien (weet je dat een stationair draaiende Formule 1-auto 5000 toeren per minuut draait en dat de spoiler op de achterkant precies het omgekeerde effect heeft van een vleugel bij een vliegtuig?). Omdat de race toch niet te volgen is vanaf de kant en de kaartjes voor de zaterdag en zondag wel 4 keer zo duur waren, hadden we kaartjes gekocht voor vrijdagavond. De race was zowat in het centrum, bij Marina Bay Sands, over een weg, waar je normaal zelf overheen kan rijden. We konden zowat onder het circuit in een parkeergarage parkeren (het blijft toch Singapore), naast een Ferrari. Alle dure sportauto's, waarvan er echt belachelijk veel in Singapore rijden, kwamen nu ook echt op de weg, dus dat was voor Erwin haast nog mooier dan de race zelf.

In heel Singapore struikelde je zowat over de sportauto's
Bij de ingang hadden we meteen een Formule 1-survival kit gekocht, die bestond uit een regencape en oordopjes. De regencape hadden we gelukkig niet nodig, maar de oordopjes des te meer. De racewagens maken zo'n afschuwelijke herrie (hoewel er ook veel zijn die het een prachtig geluid vinden) dat je zowat een hoorbeschadiging oploopt als je dat niet doet.

Racen over de 'gewone' weg
Een echte scherpe foto was niet te maken..

We konden langs een groot deel van het circuit lopen en de auto's ook aardig van dichtbij zien. Op rechte stukken was dat niet meer dan een flits, maar in enkele haakse bochten moesten ze remmen tot wel 100 km per uur, zodat ze goed te zien waren. Op het laatst vonden we een bocht waarbij de auto's uit 1 bocht recht op je af kwamen, om vervolgens naar rechts te gaan, erg spectaculair! Maar het mooiste van alles was toch wel de prachtig verlichte skyline van Singapore om het circuit heen, die nu zo vertrouwd is dat het al enigszins als thuis voelt. De echte race op zondag hebben we vanaf de bank op de tv gekeken met bier en popcorn: ook leuk!

Net Wageningen op 5 mei, maar dan anders...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten