zondag 21 augustus 2011

Zoveel lieve mensen

Via skype hadden we al gehoord hoeveel mensen Ben hadden geholpen de laatste maanden. Variërend van elke dag zijn ontbijt komen brengen, de ochtendkoffie, er wekenlang dag en nacht zijn, taxirijden naar het ziekenhuis, eten komen brengen tot allerlei dingen voor hem doen die hij graag nog wilde. Nu we in Heeswijk waren waren we echt overdonderd door zoveel lieve mensen, die ons ook na zijn overlijden op alle mogelijke manieren hielpen.
Ben, hier met de kookclub, stond ook altijd voor iedereen klaar
En er was veel te doen. Ben had hele duidelijke ideeën over zijn uitvaart; hij wilde het helemaal in de stijl van zijn leven: op zijn eigen manier. En dat betekende niet in een kerk of een gewoon zaaltje! Ben had daarom zijn goede vriend Cor van de Rijt gevraagd of de uitvaartbijeenkomst bij hem in de beeldentuin gehouden mocht worden. Cor heeft een enorme en prachtige beeldentuin met een grote blokhut, waarin ook workshops gegeven werden. Doordat de lijst van mensen die werden uitgenodigd al snel van 50 naar ruim 200 steeg, was meteen duidelijk dat zo’n grote groep niet in de blokhut zou passen. Met een tent eraan werd het uiteindelijk groot genoeg en prachtig in de juiste sfeer.
De hele uitvaart hebben we nog besproken in Singapore
De bijeenkomst zelf verliep helemaal zoals Ben het gewild zou hebben. Met muziek die hij zelf had uitgezocht, de kinderen en kleinkinderen die zijn kist droegen, mooie woorden van familie en vrienden en prachtige foto’s van zijn leven, dat hij zoals hijzelf zei een 9 gaf. Het laatste woord in de bijeenkomst was ook voor Ben, via een geluidsopname die we in Singapore al hadden opgenomen.  Maar ja, hoe mooi het afscheid ook was, het blijft wel een definitief afscheid en is uiteindelijk toch gewoon heel verdrietig.
Prachtige foto van Ben, gemaakt door Marjet afgelopen juni

Geen opmerkingen:

Een reactie posten