dinsdag 10 juni 2014

In Singapore is elke dag code rood

Ook al zijn we nu al 3 jaar weg uit Nederland, elke morgen bekijken we nog trouw Nu.nl. De laatste dagen zit ik met stijgende verbazing de berichten te lezen over de hitte in Nederland en de weeralarmen die aan de lopende band worden afgegeven voor de onweersbuien die over Nederland trekken. Apen in dierentuinen krijgen waterijsjes om af te koelen (terwijl het toch echt tropische dieren zijn..) en het hele treinverkeer is ontwricht na een blikseminslag.

Nou, als je in paniek raakt van een stevige onweersbui, moet je vooral niet hier komen wonen. Na een plek in de bergen in Congo, komen in Singapore de meeste onweersbuien ter wereld voor; het onweert hier gemiddeld 171 dagen per jaar. Overdag is het hier meestal 30+ graden en ’s nachts wordt het nooit koeler dan 25 graden. Iedereen in Nederland herkent wel dat plakkerige weer, dat je af en toe in de zomer hebt, waarna het meestal ook onweert. Nou dat weer (en meestal iets warmer) is het hier dus altijd...

Niemand wordt hier dan ook warm of koud van een onweersbui; het is zo normaal dat je er ’s nachts ook gewoon doorheen slaapt. Wel kan het behoorlijk link zijn; onweer komt ook niet, zoals meestal in Nederland, geleidelijk aanzetten, maar kan er ineens zijn. Ook kan het onweer weg lijken te trekken om dan ineens een paar meter verderop in te slaan. Als er onweer aan komt en je zit in het zwembad is het dus zaak om er snel uit te komen... We hebben hier ook al verschillende blikseminslagen van heel dichtbij mogen meemaken; zo sloeg een keer de bliksem in op (gelukkig een bliksemafleider op de) BBQ-pit 5 meter van ons huis; we konden de hitte gewoon voelen achter het glas... Ook fietste Daan een keer naar huis vanaf school toen de bliksem insloeg op een lantaarnpaal, een paar meter bij hem vandaan. Van schrik was hij van zijn fiets gevallen, maar had gelukkig verder niets.
The usual weather outlook in Singapore, and so it is today.....
Een ander bekend fenomeen zijn de stortbuien, waarmee de meeste onweersbuien gepaard gaan. In een korte tijd vallen er dan centimeters regen.Ondanks alle afwatering die overal is aangelegd, kan het dan toch weleens voorkomen dat straten blank komen te staan.De beste remedie is gewoon zo’n bui afwachten of accepteren dat je natter wordt dan onder de douche en (bij voorkeur met plastic slippertjes) gaat voor ‘singing in the rain’. Het wordt immers nooit koud, ook niet tijdens of na een regenbui...


2 opmerkingen:

  1. Fantastisch. Ik was ooit drie weken in Singapore, om dat klimaat mee te maken. Geweldig en opwindend. Nee, wat men in Nederland aan onweer meemaakt is peanuts en belachelijk dat daar weeralarmen voor worden uitgegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is dat ik het me niet kan veroorloven, maar anders zou ik graag een groot deel van het jaar in deze fenomenale tropische stad willen doorbrengen. Juist vanwege de mix van tropische warmte en onweer. Prachtig en dus voor mij het paradijs!

    BeantwoordenVerwijderen