zondag 6 november 2011

Op expeditie in het mangrovebos

Singapore is dan wel 50 keer kleiner dan Nederland, het heeft nog wel aardig wat natuur en vooral heel veel parken (300 in totaal). De vier natuurgebieden bestaan uit regenwoud en een mangrovebos, heel bijzonder in zo’n dichtbevolkte stad! Het regenwoud ligt vlakbij ons huis (in een gedeelte hebben we een speurtocht gehouden voor Pim’s verjaardag), maar het mangrovebos hadden we nog niet gezien, dus daar zijn we zondag geweest. Ook ben ik van plan om hier wat te gaan doen voor de nationale parken, ze hebben prachtige gebieden, maar doen nog niet veel met communicatie of educatie, zoals bijvoorbeeld speelbossen. Gat in de markt dus!
Prachtig gebied op maar 1 km van Maleisie
Mangrovebossenkwamen vroeger erg veel voor in Singapore (zo’n 13 % van het oppervlakte), maar zijn nu behoorlijk zeldzaam (nog maar 0.5%). De wortels van de bomen, die half in het zoute of brakke water staan vormen perfecte kraamkamers voor muggenlarven en allerlei vissen, waar weer allerlei dieren op afkomen. We hebben dus prachtige dieren gezien; een ijsvogel, heel veel steltlopers, zilverreigers,een ralreiger, springende vissen, hagedisjes en enorme varanen.
Daan op zoek naar dieren

lief hagedisje
 
zilverreigers en steltlopers

Pim heeft het hier in Singapore niet erg op mogelijk enge dieren als spinnen en slangen. Toen  aan het begin van ons rondje een blad uit een boom in zijn nek viel, dacht hij natuurlijk eerst dat dit een beest was.... Hij wilde het rondje daarna zo snel mogelijk uitlopen en bleef dichtbij ons in de buurt. Heel gezellig, maar wel een beetje vreemd voor een zoon van een bioloog en een Staatsbosbeheerder....
die hebben we gelukkig niet gezien..

Hoewel deze flinke varaan wel veel op een krokodil lijkt....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten